II. Erzsébet tábor: "Fakanál"
Július 2-6. között került sor a Fakanál névre hallgató íz- és hagyományőrző táborra iskolánkban. Témaválasztása abból az ötletből fakadt, hogy a mai gyerekeknek is meg kell ismerniük a már lassacskán feledésbe merülő helyi hagyományokat, falusi ételeket, ízeket. A mai lányok – tisztelet a kivételnek – úgy kerülnek ki a szülői házból, hogy nem tudnak sütni-főzni.
A 22 felső tagozatos diák Kószóné Szász Borbála és Szabadiné Bíró Mónika pedagógusok vezetésével barangolhatta be a magyar ízek világát a Napközi Erzsébet-tábor pályázat keretein belül. A tábor délelőttjeit a Duna TV-n egykor sorozatként is feltűnő Ízőrzők című műsor aktuális részleteinek levetítésével kezdték, melynek kapcsán kvízjáték formájában, csapatokba verődve érdekes kérdésekre adhattak választ, így minden napnak megvolt a maga győztese.
Természetesen a hét legtöbb napján az ebédjüket ők maguk készítették el a helyben termesztett zöldségekből, gyümölcsökből, illetve a faluban nevelt állatokból. Az alapanyagok beszerzése és feldolgozása is nagyrészt a táborozók feladata volt, hiszen halat kellett fogniuk a halászléhez, kakast kopasztani a pörkölthöz.
Fodorné Marika néni jóvoltából megismerkedhettek a kelt tészta elkészítésének rejtelmeivel, így a halászlé mellé fánk is került az asztalra. A magyaros ízek mellett az egészséges táplálkozásra is nagy figyelmet fordítottak: az egyik napot csak a salátakészítésnek szentelték. A piacon egy képzeletbeli menühöz kellett beszerezniük a hozzávalókat, melyeket virtuális pénzből vásároltak meg, persze csak tisztességes alkudozás után, hiszen ez is a feladat része volt.
Tele hassal, jó élményekkel gazdagodva térhettek haza táborozóink. Remélhetőleg az itt szerzett tudásukat, tapasztalatukat otthon is kamatoztatni fogják!
–Dusy-
Forrás, fotók: VIRA.HU